İşte bütün mesele güven…

İşte bütün mesele güven…
Birilerine karşı içten ve koşulsuz şekilde güven hissetmeyi herkes ister, kimileri bunu başarabilseler de kimileri için birine karşı güven duymak çok zordur. Geçmişte yaşananların gelecekte karşınıza yeniden çıkacak korkusu hala içinizde olması güven duymanızı etkileyen en büyük sebeplerden biridir.
Güven sorunun başlaması ilk olarak çocukluk dönemlerinde başlar. Daha sonra iş hayatı, sosyal hayat ve ilişkilerde yaşamış olduğunuz güven kırılmaları güvensizliğinizi arttırır. İlişkilerde en çok yaşanan sorunlar arasında güven sorunu olmasıdır.
Güven duymak için karşıdan arayışımız dürüstlük, açıklık, tutarlılık, sadakat, yakınlık ve bağlılık arayışlarınızın olmasıdır. Bu yüzden ilişkiniz de ve sosyal hayatınız da daha tedbirli davranmayı tabiri caizse yoğurdu üfleyerek yemeği tercih etmenize neden olur. Güvensizlik duygusu içinizde yoğun olduğunda karşı tarafın hatasını devamlı aramaya ve karşı tarafa baskı kurmak gibi davranışlar sergilersiniz, bu davranışınızdan dolayı partneriniz her hareketini yanlış anlamamanız için çaba harcamaya başlar ve bir süre sonra bu yaşam tarzı karşısında kendisini psikolojik olarak rahatsız hissetmeye başlayabilir. İnsanlara olan güvensizliğinizi devamlı göstermeniz insanların sizden uzaklaşmasına sebep olur.
Geçmişte her ne sebeple olursa olsun yaşamış olduğunuz güven kırıklığının, daha sonra yaşayacağınız durumlarda yine güveninizin kırılacağı anlamını taşımaz.
İlişkilerde güven kırıklığını yaşayan sadece siz değilsiniz, birçok insan hayatını birleştireceği kişiyi bulana kadar birçok kez güven duygusunu kaybetmiş olabilir. Kimileri hayatında ne olursa olsun bundan ders çıkarıp yaptığı hataları tekrarlamaz ve geçmişte yaşadıklarını ileride yaşayacağı ilişkiye taşımaz. Kimi insanlar bunu başaramaz ve geçmişte yaşananları unutamadığı gibi geleceğine de yansıtmaya devam ederler.
İlişkiniz de siz kendinize ne kadar güvendiğiniz ile başlamalısınız, kendinize önce şu soruyu sorun, “partnerime ne kadar güveniyorum?” bu soruyu cevaplarken bir süre düşünüyor ve cevap vermede biraz olsa zorlanıyorsanız kendinize bu sefer “kendime ne kadar güveniyorum?” sorusunu sormalısınız. İlk soruda güvensizliğinizin ve ön yargınızın devreye girdiğini, ikinci soruda ise egonuzun devreye girmesi ile kendinize sorduğunuz sorunun cevabını verme süreniz bir o kadar uzayacaktır.
Geçmişinizde yaşadığınız güven kırılmasını tek başınıza atlatamayabilirsiniz, bu durumu kimileri tek başına destek almadan çözüme ulaştırabilirler, kimileri ise destek alarak sonuca ulaşırlar. Bu konuda destek almanız karşısında utanacağınız veya sıkılacağınız bir durum olmadığını, hatta etrafınızda ki insanlar duyarlarsa acaba ne derler kısmını kafanızdan çıkarmanız gerektiğidir. Destek almanız sizlerin başta ilişkinizi sonrasında iş hayatınızda ve sosyal hayatınızda daha başarılı olmanızı sağlayacak.