Aldatmanın bahaneleri...
Güncelleme tarihi: 4 Nis 2021

Aldatma;
Aldatma nedir diye sorduğum zaman ilk akla gelen fiziksel aldatma olduğudur. Esasına baktığımız zaman aldatmanın sadece fiziksel olmadığı duygusal, görsel, düşünsel aldatmalarında olduğudur.
Yapılan araştırmalar sonucunda kadınlarda ve erkeklerde oksitosin ve vazopressin hormonlarının bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu hormonlara verilen isimler sadakat ve bağlılık hormonudur. Tek eşli yaşayan kişilerde bu hormonların normal hatta yüksek derecede olduğu, aldatma eğilimi olan kişilerde hormon seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgileri okuduktan sonra bende bu hormonlar eksik ben aldatırım gibi haklı durumu çıkarmaya çalışmayınız kendinizi. Ya da aklınızdan evlenmeden önce bu hormon testlerini yaptırırsak nasıl olur gibi sorularda aklınıza gelmesin.
Aldatmayı belirleyen hormonlar dışında geçmiş ilişkilerinde yaşanmış olaylar, iş gezileri, sosyal ağlarla fazla ilgilenme, cinsel aldatma, arkadaş etkisi, duygusal eksiklik gibi sebeplerinde aldatmayı tetiklediği sebepler arasında yer almaktadır.
Aldatma şekilleri;
· İş gezileri,
· Sosyal ağlarda daha fazla zaman geçirme,
· Cinsel aldatma,
· Flörtöz ilişkiler,
· Arkadaş etkisi,
· Duygusal eksiklik,
İş gezileri;
Yapılan araştırmalar da kadınların ve erkeklerin ilişkilerinin en hassas dönemlerinde iş yerinde yakın oldukları biri ile baş başa çıktıkları iş gezilerinde aldatmaya daha meyilli oldukları gözlenmektedir.
Bunun başta olan sebeplerinden biride iş arkadaşınız ile özel hayatınızı en ince detayına kadar paylaşmanız veya iş arkadaşınızın sizi daha çok anladığı hissine kapılmanız sonucu oluşmasıdır. Bu durumda evde yaşamış olduğunuz duygusal boşluğunuzu iş arkadaşınız ile gidermek istemeniz ile başlayan yakınlığınız bir süre sonra duygusal veya fiziksel yakınlık ile son bulabilmektedir.
Sosyal ağlarla fazla ilgilenme;
Son yıllarda eşler arası anlaşmazlıklarda, tartışmalarda, duygu eksikliğinin yaşanmasından kaynaklı oluşan boşluğu doldurma çabasına girilmesi sonucu sosyal aldatmalar fazla görülmeye başlanmıştır.
Artık sosyal medya üzerinden yıllardır görüşmeyen kişilerin bir anda yine görüşmelerine imkân vermesi veyahut yeni arkadaşlıklar edinmenizi kolaylaştırmasıdır.
Bu süreç içinde eski sevgili veya yeni bir arkadaş ile yaşamış olduğunuz duygusal eksiliği paylaşmanız bunun sonucunda karşı tarafın size daha ilgili davranması uzun sohbetlerinizin devam etmesi ile sosyal olarak başlanan sohbetlerin bir süre sonra reel olarak görüşmelerin başlaması duygusal ve fiziksel aldatmaları yol açabileceğidir.
Cinsel aldatma;
Cinsel aldatmalarda iki türlüdür. Birincisi eşiyle her türlü cinselliği yaşamayanlar farklı bedenlerde bunu yaşama istemeleri ve diğeri eşiyle her türlü cinselliği üst düzeyde yaşasa bile elde etmenin verdiği hayal kırıklığı sonucu aldatma olma olasılığı.
Erkeklerin veya kadınların karşı tarafı elde etmeden sonra kimilerinde olayın heyecanı kalmadığı durumlar kişi tarafından yaşanır. Bu durumda elde etme arzusu baskın çıkar ve farklı birini elde etme çabası içinde cinsel aldatmalar meydana gelebilir.
Flörtöz ilişkiler
Şeklen sosyal ilişki gibi görünse de adını koyulmayan, karşılıklı beğeni ve ilgiye dayalı ilişki türüdür. Her iki taraf içinde beğenilmenin verdiği bir haz alma durumudur.
Bu yaklaşım tarzında, motive eder, rahatlık ve özgürlük sağlar. Paylaşımlar, sözel veya davranışsal olarak somut olmadığı sürece kimleri için aldatmaya tam olarak girmese de kimileri için aldatma sebebidir.
Flörtöz ilişkiler her ne kadar masum gibi görünse de işin gerçeğine baktığımız da ateş ve barutun alev almasını sağlayacak bir kıvılcıma bakmasıdır.
Arkadaş etkisi;
Eski ilişkilerinde sadakatsiz olan kişilerin sonraki ilişkilerinde de sadakatsiz davrandıklarıdır. Bu tipte olan kişilerin genelde yakın çevresinde ki arkadaşlarının da bu potansiyele sahip oldukları görülmektedir. Bunun sebebi olarak yaptıkları davranışlarının etrafları tarafından onaylanma ihtiyacı duymalarından kaynaklıdır, farklı görüşte ki kişilerin kendilerine tepki vereceklerinden dolayı bu gibi kişiler kendilerine benzeyen arkadaş grupları ile sosyalleşirler.
Duygusal eksiklik;
Gerekli sevgiyi göremeyen kadın ve erkeklerin aldatma eğilimleri diğer seçeneklere göre daha yüksektir. Burada beklenti her koşulda yanında olmasını istediği partnerinin yanında olmayıp daha farklı konulara adapte olup kendisini ihmal ettiğini düşünmesidir. Partnerinin uzak durması veya farklı konulara daha çok ilgi göstermesi sonucunda kendini yalnız hisseden kişi yaşamış olduğu duygusal eksikliğini farklı yollarda bulmaya karşı meyilli olmaktadır.
İlişkiniz içinde aldatma olması durumunda karşılıklı güven kırılması, ilişkinize olan inanç eksikliğinin başlaması, kırgınlık, kızgınlık, öfke ve ilişkinizin durumu hakkında sorgulamalar başlar. Aldatan kişinin her zaman kendince yarattığı bahaneleri vardır. Bunlar; partnerim bana eskisi gibi ilgi göstermiyor, bize zaman ayırmıyor, iş bağımlısı, cinsel olarak yetmiyor veya çocuklardan dolayı bize zaman ayırmıyor gibi bahanelerin arkasına sığınarak yaptığının doğru olduğunu öncelikle kendisini inandırması ve çevrisine bu durumun gerçekliğini yansıtması çabasına girmesidir.
Aldatarak sorunlarınızı çözemeyeceğiniz gibi, yaptığınız bu davranış sonucunda partnerinizi sırtından vurmuş olacaksınız. İlişkiniz de yaşadığınız sorunları ilk olarak kendi aranızda çözmeye çalışmanız bunu başaramıyorsanız profesyonel bir destek alarak ilişkinizin nasıl gideceği konusunda bir çözüme ulaşmanıza yardım olacaktır.
Aldatmak hiçbir zaman yaşamış olduğunuz sorunların çözümü olmayacaktır.