Fotografik Hafıza Teknikleri Eğitimi
Fotografik Hafıza Teknikleri Geliştirme
Fotografik hafızayı güçlendirmek için kullanılan bazı hafıza teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikler yardımıyla soyut nesnelerin akılda tutulmasının kolaylaştırılması ve fotografik hafızayı daha etkili kullanabilmek amaçlanmaktadır.
Görselleri Akılda Tutma Yöntemi:
Fotografik hafızayı geliştirmenin en iyi yolu bu konuda beyin egzersizleri yapmaktır. Bu amaca yönelik hazırlanmış beyin egzersizleri bulunmaktadır. İnternet ortamında ya da basılı yayınlar aracılığıyla bu egzersizlere ulaşarak görsel hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Bu etkinlikler genelde size gösterilen görselleri sırasıyla hatırlayarak doğru bir şekilde seçebilmenizi beklemektedir. Görsel hafıza tekniklerinin temelinde akılda görselleri tutmak vardır. Bu nedenle her şeyden önce görselleri akılda tutma yeteneğini geliştirmek gerekir.
1- Birbirine Bağlı Nesneler Yöntemi:
Bir listede bulunan nesneleri hatırlamanız gerekiyorsa o nesneleri aralarında tuhaf bağlantılar oluşturarak birbirlerine bağlayabilirsiniz. Böylece oluşturduğunuz tuhaf hikâyenin içinde yer alan nesneleri daha kolay hatırlayabilirsiniz. Hafıza teknikleri içinde en çok kullanılan yöntemlerden biri olan bağlı nesneler yöntemiyle, ezberlemeniz gereken bağlantılı maddeleri kolayca hatırlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak, Coğrafya dersinde zorlanan bir öğrenci, öğrenmesi gereken bir bölgenin göllerini bu yöntemle aklında tutabilir. Göllerin isimlerine göre tuhaf nesneler belirleyerek o nesnelerle aklında kalacak ilginç bir hikâye meydana getirebilir.
2- İsimleri Hatırlama Yöntemi:
Yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini hatırlamakta zorlanıyorsanız bu hafıza tekniği sizin için faydalı olacaktır. Yeni bir isim öğrendiğinizde o isimle görsel bir imaj yaratarak ismi hatırlayabilirsiniz. Tanıştığınız kişinin dış görünüşünde yer alan bir detay ile ismi arasında bağlantı oluşturursanız, o kişiyi gördüğünüzde ismi de o detay sayesinde aklınıza gelecektir. Bağlantıyı ne kadar fazla abartılı bir şekilde kurarsanız akılda kalıcılık derecesi de o kadar artacaktır.
3- Yüzleri Akılda Tutma Yöntemi:
İlk kez gördüğünüz insanların yüzünü diğer görüşmenizde hatırlayamıyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. İnsan yüzlerini hatırlayamamak genellikle dikkatsizlikten ya da hatırlamak için bir amacınızın olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir insanı hatırlayabilmenizi kolaylaştıracak en önemli etken onunla neden ilgilediğinizdir. İlginizin kaynağını belirleyerek o kişiyi hatırlama şansınızı arttırabilirsiniz. Tanıştığınız kişinin yüzüne dikkatlice bakmak ve yüzünde ilginizi çekecek bir nokta bularak onu görsel hafızanıza kaydetmek işinizi kolaylaştırabilir. Detaylar sayesinde hafızanızda kalıcılığı sağlayabilirsiniz.
4- Mekân Yönetimi:
İnsan beyni mekânsal ve görsel bilgileri kuvvetli bir şekilde algılayabilmektedir. Hafıza teknikleri içerisinde mekân yönetimi bu özelliği kullanarak fotografik hafızayı güçlendirmeyi amaçlar. Sıradan şeylerin yerine garip ve ilginç olan şeylerin aklımızda kalma şansı daha yüksektir. Bu nedenle her gün geçtiğimiz yollar ya da zaman geçirdiğimiz mekanlar ile ilgili hafızamızda tutmak istediğimiz detaylarla ilgili tuhaflıklar oluşturursak bu detayların akılda kalıcılığını arttırmış oluruz
5- Karanlık Oda Yöntemi:
Daha çok psikolojik bir yöntem olarak kullanılan bu teknik için, ışığını kontrol edebildiğiniz bir karanlık oda ve hatırlamak istediğiniz yazıları yazabileceğiniz bir kâğıt gereklidir. Ezberlemek istediğiniz bir paragrafı rahat görülebilecek şekilde bir kâğıda yazdıktan sonra kâğıdı yeterli mesafede göz hizasına koymalısınız. Odanın ışığını söndürerek gözünüzü oda karanlığına alıştırdıktan sonra paragrafa bakarak ışığı açıp yeniden kapatın. Böylece paragrafın görüntüsü zihninizde görsel bir nesne olarak kalmaya başlayacak. Bu alıştırma bir ay boyunca her gün 15 dakika yapılırsa bir metne baktıktan sonra onu kısa sürede ezberleme yeteneğinin geliştiği söylenmektedir.